De voor en tegen van een diesel auto

De voor en tegen van een diesel auto, milieuzones

Als je in een auto wil gaan rijden dan heb je meerdere mogelijkheden waar je voor zou kunnen kiezen. Zo heb je auto’s die rijden op benzine, op lpg en op diesel en tegenwoordig heb je ook nog de hybride voertuigen. Je doet er goed aan om je eerst te verdiepen in het soort brandstof dat voor jou het meest voordelig is. Zo zou je bijvoorbeeld de voordelen en de nadelen van het gebruik een diesel auto met zich mee zou kunnen brengen. Wil je meer weten over deze voordelen en de nadelen van een diesel auto? 

Wat is diesel? 

Diesel is een vorm van brandstof die voort is gekomen uit het splitsen van aardolie. Er zit alleen een belangrijk verschil tussen benzine en diesel. Als diesel onder hoge druk komt te staan dan zal de diesel vanzelf ontbranden. Dit gebeurt zonder dat daar een vonk voor nodig is. 

Bij benzine is die vonk juist essentieel om tot ontbranding te kunnen komen. Door deze natuurlijke manier van ontbranden is de diesel minder vatbaar voor storingen. Je betaalt wel meer motorrijtuigen belasting voor een diesel auto als voor een benzineauto. 

Daarentegen zul je wel gaan merken dat de onderhoudskosten voor een diesel auto veel lager liggen dan die bij een benzine auto. Hierdoor is het veel aantrekkelijker om in een diesel auto te gaan rijden, helemaal als je iemand bent die vaak langere afstanden aflegt met de auto. 

Wat zijn de voordelen van het rijden in een diesel auto? 

Aan het gebruiken van een diesel auto zitten verschillende voordelen vast. Wanneer je eens naar deze voordelen zou gaan kijken dan zou je op de volgende voordelen uit gaan komen. Het gebruiken van een Diesel auto is meer milieuvriendelijk dan het gebruiken van een benzineauto. 

Bij een diesel auto ligt de CO2 uitstoot vele malen lager dan die bij een benzine auto. Ook is de motor van een diesel auto veel zuiniger. Je kunt op 1 liter diesel veel meer kilometers rijden dan op 1 liter benzine. 

Diesel auto’s gaan over het algemeen ook veel langer mee en de kosten voor het onderhoud liggen vrij laag. Een diesel motor is minder gevoelig voor storingen, hierdoor liggen de onderhoudskosten veel lager dan de kosten die je voor een benzine auto kwijt bent aan het onderhoud. 

Daarnaast zul je merken dat de kosten van een liter diesel goedkoper is dan de kosten voor een liter benzine. Als je wil weten wat meer voordelig is voor jou wat betreft brandstof, dan zou je het omslagpunt kunnen berekenen.

Wat is het omslagpunt? 

Als je wil gaan bepalen welk soort auto het best bij jou en jouw rijgedrag past, als het gaat om de brandstof, dan zou je het omslagpunt kunnen berekenen. Het omslagpunt ligt bij de kilometers die je rijdt. Dit doordat je meer wegenbelasting betaald voor een diesel auto. 

Dit is heel simpel uit te rekenen door het bedrag dat je per jaar aan wegenbelasting moet betalen uit te rekenen en dat dan om te rekenen tot de kosten per kilometer. Ditzelfde doe je dan met een benzine auto. Als je deze vergelijkt met elkaar weet je wat het meest voordelig is voor jou. 

Wat zijn de nadelen van het rijden in een diesel auto? 

Naast de voordelen kent het rijden in een diesel auto natuurlijk ook zo zijn nadelen. Met deze nadelen moet je natuurlijk ook rekening houden bij het maken van de overweging of je wel of niet in een diesel auto wil gaan rijden. 

Zo stoot bijvoorbeeld een diesel auto meer fijnstof uit, dit is minder goed voor de kwaliteit van de lucht. Door het plaatsen van een roetfilter kun je de uitstoot van deze fijnstof verminderen. Hierdoor wordt de luchtkwaliteit een stuk beter. 

Het gewicht van een diesel auto ligt hoger dan die van een benzineauto. Hierdoor betaal je ook gemiddeld genomen meer wegenbelasting als dat je bij een benzine auto zou doen, maar de kosten voor de brandstof zijn weer lager. 

Ook als het gaat om het aanschaffen van een diesel auto zul je merken dat een diesel auto duurder is in de aanschaf. Daarentegen heb je hier weer veel minder onderhoudskosten aan als dat je bij een benzine auto zou hebben. 

Ook is het zo dat je bij het rijden in een diesel auto zult merken dat de diesel auto trager is bij het optrekken dan een benzineauto. Daarnaast is de topsnelheid die gehaald kan worden bij een diesel auto ook een stuk lager. 

Hou rekening met de ingevoerde milieuzones

De overheid heeft allemaal milieuzones ingevoerd. Een milieuzone is een bepaald gebied waar auto’s of andere voertuigen die een te hoog percentage aan fijnstof uit zouden stoten geen toegang toe kunnen krijgen. 

Fijnstof is niet goed voor je gezondheid, om die reden wordt er alles aan gedaan om in de grotere steden de uitstoot van fijnstof zoveel mogelijk te beperken. In bepaalde grote steden zijn daarom regels aangemaakt. 

Zo mag je in Amsterdam wel in een diesel rijden, maar is het alleen niet mogelijk om een parkeervergunning te krijgen voor een diesel auto die van voor bouwjaar 2005 zijn. In Utrecht en Rotterdam mag je in een Diesel auto die na 2001 gebouwd is gewoon blijven rijden.

Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat binnen deze milieuzones alleen de oudere modellen diesel auto’s geweerd zullen worden. Het is dan ook belangrijk dat je bij de aanschaf van een diesel auto rekening houdt met deze milieuzones wil je overal gewoon heen kunnen rijden. 

Wel of geen diesel auto kopen? 

Nu je alle voordelen en nadelen kent van een diesel auto kun je een goede afweging maken of het rijden is een diesel auto voor jou voordeliger is of niet. Met alle informatie die je nu hebt zou je tot een heel goed besluit moeten komen. 

Laat je niet weerhouden door de milieuzones die ingesteld zijn door de overheid. Als je een nieuwere diesel auto hebt dan heb je helemaal niets te vrezen van deze zogenaamde milieuzones.