Fietsen als duurzaam vervoermiddel: milieuvriendelijk en gezond!
Fietsen is niet voor iedereen even leuk, want je denkt al snel aan het slechte weer dat je kunt treffen op de fiets. Als we dit nu eens opzij zetten en je kijkt naar de voordelen van fietsen dan is het echt de moeite waard. Ben jij graag duurzaam bezig, dan is de fiets een goede oplossing voor jou! Ben jij graag gezond bezig dan is fietsen echt een super oplossing. Fietsen is namelijk behoorlijk gezond, al had je dat misschien nog niet zo bedacht. Wat zijn de voordelen voor het milieu eigenlijk en waarom is fietsen nu eigenlijk zo gezond voor je lichaam? Tijd om het fietsen eens onder de loep te nemen en te kijken naar de voordelen, wij zijn er namelijk van overtuigd dat ook jij straks veel sneller de fiets pakt en de auto een poosje laat staan als dat mogelijk is.
Fietsen is gezond voor je lichaam
Er zijn echt veel interessante redenen waarom fietsen goed is voor de gezondheid. Zo wordt je conditie steeds beter en heb je niet echt de behoefte meer aan zoete lekkernijen. Fietsen zorgt ook voor een goede vetverbranding, maar wat dacht je van de productiviteit? Bewezen is namelijk dat de productiviteit aanzienlijk wordt verhoogd en dat het gevoel van stress sterk wordt verminderd. Wist je dat fietsen ook nog eens goed is voor het immuunsysteem en dat jij je cholesterolgehalte flink kunt verlagen? Tot slot verbetert fietsen je humeur en kun je voortaan een stuk beter slapen! Met al deze voordelen kun jij voortaan een stuk beter in je vel zitten. Laat de auto maar eens achterwege en probeer dagelijks een stukje te fietsen.
Hoe lang fiets je dagelijks
Om te profiteren van de gezondheidsvoordelen, is het belangrijk dat je dagelijks ongeveer een half uurtje fietst. Langer is natuurlijk altijd goed, maar korter is niet zo handig. Korte ritjes op de fiets zijn wel gezond, maar het duurt daarbij langer om te profiteren van alle gezondheidsvoordelen die je kunt ervaren. Daarom is het handig om toch een wat langere afstand te fietsen. We horen je denken hoe lang moet dan de afstand zijn, maar dat hangt dan echt af van de snelheid. De ene fiets gaat namelijk sneller dan de andere.
Een extra weetje
Wist je dat fietsen extra goed is voor de benen? Je bouwt zo namelijk enorm veel spiermassa op. Dit komt doordat je tijdens het fietsen het onderlichaam flink traint. De kuiten en de hielen zouden redelijk belast worden, waardoor je dus de spiermassa opbouwt. Wanneer je niet eerder langere stukken hebt gefietst is het misschien wel raadzaam dit eerst een beetje op te bouwen. Dit heeft te maken met eventuele overbelasting als je de bewuste spieren niet eerder trainde.
Welke fiets gebruik je
Vandaag de dag zijn er enorm veel soorten fietsen op de markt, waardoor er voor iedere soort fietser wel een fiets te vinden is. Hoe kies je dan de juiste fiets? Dit is eigenlijk vrij simpel, want als je bijvoorbeeld naar je werk gaat of een gewoon stuk gaat fietsen, dan kies je voor een gewone fiets of een elektrische fiets. Wanneer je van plan bent te gaan wielrennen, dan hoort daar een wielrenfiets bij. Dan kun je ook nog kiezen voor een mountainbike, waarbij je hele mooie parcoursen af kunt leggen. In de meeste gevallen kiezen we massaal voor de gewone fiets of een elektrische fiets.
Een fiets hoeft niet duur te zijn
Veel mensen denken dat het aanschaffen van een fiets duur is, maar deze kan best betaalbaar zijn. Afhankelijk van de wensen en de eisen die jij aan een fiets stelt. Een zeer eenvoudige fiets is natuurlijk het goedkoopste, maar met een aantal versnellingen erbij kan een fiets alsnog betaalbaar zijn en draag jij bij aan een schoner milieu.
Geld besparen
Door de fiets tevoorschijn te toveren kun jij flink wat kosten besparen. Je kunt hierbij denken aan de brandstoffen die je niet hoeft te betalen, maar stel je eens voor dat je geen auto hebt of deze de deur uit zou kunnen doen. Je kunt dan niet alleen besparen op de brandstofkosten, maar ook op de verzekering en de belasting die je normaal zou betalen voor een auto.
Geen hoge kosten
Een fiets heeft niet extreem veel onderhoud nodig, waardoor je geen hoge kosten zult hebben. Het nakijken van de remmen en de verlichting zijn over het algemeen het belangrijkste. Het dagelijks gebruik van een fiets kost je helemaal niets, waardoor de kosten relatief laag zijn en blijven. Als jij zelf een beetje handig bent, dan zou je deze werkzaamheden zelf kunnen oppakken. Ben je iets minder handig en vind je het lastig om bijvoorbeeld een band te vervangen, dan kun je altijd naar een fietsenmaker bij jou in de buurt. Binnen afzienbare tijd is jouw fiets volledig nagekeken en kun jij weer een lange tijd vooruit. De kosten van een fietsenmaker hoeven ook niet heel hoog te zijn, afhankelijk van het onderhoud of de te vervangen onderdelen.
Niet meer naar de sportschool
We hebben meestal geen zin om naar de sportschool te gaan, omdat we tegenwoordig best druk zijn met van alles en nog wat. We werken massaal en hebben naast het werk meestal een hoop andere zaken te doen of een gezin te runnen. Als jij dagelijks een stukje wilt gaan fietsen, dan kun je dit doen ter vervanging van de sportschool. Deze is dan echt niet meer nodig, omdat je al snel een uurtje per dag in beweging bent.
Duurzaam voor het milieu
Fietsen is natuurlijk heel erg duurzaam en zorgt ervoor dat je bijdraagt aan het verminderen van de uitstoot. Dat betekent minder schadelijke stoffen in de lucht, omdat je geen uitlaatgassen hebt. Dit geldt overigens niet voor de elektrische fiets, want deze heeft wel enige uitstoot vanwege de accu. Wist je dat je wel 440 kilogram CO2 kunt besparen per jaar als jij je fiets uit de schuur haalt? Als we dit allemaal zouden doen, zouden we flink wat CO2-uitstoot kunnen besparen.