Zo werkt het overschrijven van een auto na de aankoop hiervan 

Zo werkt het overschrijven van een auto na de aankoop hiervan 

Na de aankoop van een auto, zowel een nieuw model als een occasion, is het in orde maken van de tenaamstelling en het overschrijven van het voertuig de volgende stap. Een auto overschrijven is eenvoudig, wanneer je dit bij een kentekenloket regelt. Je bezoekt het loket samen met de verkoper van de personenwagen. Een belangrijk voordeel van zo’n loket is de aanwezigheid van ervaren personeel. Zij helpen je tot een eerlijke, net afgewikkelde transactie te komen met de verkopende partij. Er zijn meer dan 750 van deze loketten in Nederland, waardoor je er altijd een in de buurt vindt. 

Een alternatief voor het bezoeken van zo’n loket is het overschrijven van de auto via een online portaal. Je schrijft de auto in dit geval over door in te loggen met je DigiD en een transactie te verifiëren via een telefoon die NFC ondersteunt. Dit is minder makkelijk. 

Auto overschrijven verplicht bij de aankoop van een auto

Het overschrijven van een auto is verplicht, daar het zonder deze overschrijving niet mogelijk is om een verzekering af te sluiten. De auto blijft een eigendom van de verkoper, totdat de overschrijving afgerond is. Dit duurt normaliter niet meer dan een paar minuten. Zodra het overschrijven gelukt is, ben jij verantwoordelijk voor het voertuig. 

Koop je een auto bij een dealer? In dat geval hoef je vaak niet langs het kentekenloket. De verkopende dealer zorgt er in dit geval voor dat de auto op jouw naam komt te staan. Een particuliere verkoper kan dat niet zonder een loket. 

Neem de juiste documenten mee naar het loket

Om het overschrijven van de auto zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het zaak de juiste documenten mee te nemen. Dit betekent dat zowel de koper als verkoper een geldig Nederlands identiteitsbewijs moet kunnen laten zien. Daarbij heb je een tenaamstellingscode nodig, evenals de kentekencard. Voorheen kreeg je geen kentekencard maar een papieren kentekenbewijs. Neem die mee, als er geen kentekencard bij de auto zit. Logischerwijs is het overschrijven van een auto uitsluitend mogelijk voor personen van 18 jaar of ouder. Hierbij geldt overigens dat je geen rijbewijs hoeft te hebben; ook zonder rijbewijs mag je een auto op je naam hebben staan. 

Kun je onverhoopt niet aanwezig zijn bij de overdracht? In dat geval zal de transactie moeten worden uitgesteld. Het is niet mogelijk om iemand in je omgeving te machtigen om de transactie te voltooien. Bij iedere transactie moeten zowel de koper, als de verkoper aanwezig zijn.