Alles omtrent het vrijwaringsbewijs

Alles omtrent het vrijwaringsbewijs

Bij het kopen of verkopen van een auto krijg je te maken met papierwerk dat in orde gemaakt moet worden. Een van de papieren die een belangrijke rol spelen bij het afhandelen van de koop of verkoop van een auto is het vrijwaringsbewijs. Maar wat is een vrijwaringsbewijs precies en waarom is dat dan zo een belangrijk papiertje in het proces bij het kopen of verkopen van een auto? Wat kun je allemaal met een vrijwaringsbewijs? Dit zijn allemaal vragen waar je bij het lezen van deze blog antwoord op zult krijgen. 

Wat is een vrijwaringsbewijs? 

Een vrijwaringsbewijs is een stuk papier waarmee je aan kunt tonen dat het kenteken van de auto die je zojuist hebt verkocht niet meer op jouw naam staat. Om het heel officieel te zeggen ben je dan geen kentekenhouder meer van de betreffende auto. 

Dat je geen kentekenhouder meer bent wil zeggen dat je geen verantwoording meer draagt voor wat er met en rondom de auto gebeurt. Vanaf het moment dat je het vrijwaringsbewijs in handen hebt hoef je voor deze auto ook geen wegenbelasting, bekeuringen of verzekering meer te betalen. Ook wanneer de APK verlopen is heb je daar geen verantwoordelijkheid meer voor. 

Een vrijwaringsbewijs krijg je pas als je na het verkopen van de auto de auto op naam hebt gezet van degene die de auto van jou heeft gekocht. Vanaf dat moment is degene die verantwoordelijk persoon voor alles wat met de auto te maken heeft. 

Wanneer krijg je een vrijwaringsbewijs? 

Je moet er goed op letten dat je een vrijwaringsbewijs krijgt, zonder dat bewijs kun je niet aantonen dat je niet meer verantwoordelijk bent voor de auto. Bij de volgende situaties zou je een vrijwaringsbewijs moeten krijgen:

  • Het verkopen of inruilen van je auto
  • Wanneer de auto op een andere naam gezet wordt
  • Als de auto gesloopt gaat worden

Het vrijwaringsbewijs en de autoverzekering

Wanneer je je auto hebt verkocht, gesloopt of hebt ingeruild is het logisch dat ook de verzekering aangepast moet worden. Dit moet je dan wel zelf aangeven bij je autoverzekeraar. Daarna is het mogelijk om met je vrijwaringsbewijs de autoverzekering op te kunnen zeggen.

Alleen als je in het bezit bent van een vrijwaringsbewijs kun je dit doen zonder dat je extra kosten hebt. Je hebt hier ook geen opzegtermijn voor. Het zou wel kunnen dat je bij de autoverzekeraar opzegkosten moet betalen als je de autoverzekering wil beëindigen.

Wanneer kun je die autoverzekering opzeggen dan?

Zodra de auto niet meer op jouw naam geregistreerd staan en je het vrijwaringsbewijs in handen hebt is het mogelijk om de verzekering te beëindigen. Dit moet je wel doen binnen 2 weken nadat je de auto hebt verkocht, geruild of hebt laten slopen.

Je moet dan binnen die twee weken een copy van het vrijwaringsbewijs opgestuurd hebben naar de verzekeraar. Als je dit later doet dan die termijn van twee weken, dan kan de verzekering vaak niet meer met terugwerkende kracht naar de verkoopdatum beëindigd worden. 

Mocht je meteen een nieuwe auto hebben gekocht hoef je de verzekering niet te beëindigen. Dan kun je gebruik maken van de mogelijkheid om het kenteken van de auto te laten wijzigen. Hierbij kan het wel zijn dat de polisvoorwaarden en de kosten die je betaald voor de verzekering zullen veranderen. 

Hoe zeg je je autoverzekering op nadat je het vrijwaringsbewijs hebt ontvangen?

Wanneer de auto verkocht is, is het belangrijk dat je je autoverzekering opzegt. Hiervoor heb je het vrijwaringsbewijs en de meldcode van de auto nodig.

Hoe krijg je een vrijwaringsbewijs in handen? 

Alleen als je je volledige kentekenbewijs mee hebt genomen naar de verkoop van je auto bij een RDW erkend bedrijf of als je je auto bij een sloperij hebt gebracht krijg je een vrijwaringsbewijs in handen. Deze krijg je dan van het autobedrijf of de sloperij. 

Op het moment dat je je auto aan een particulier verkoopt zul je naar een postkantoor moeten gaan om de auto op naam te laten zetten van degene die de auto heeft gekocht. Je moet dan het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode meenemen om de auto over te laten schrijven. In dit geval ontvang je het vrijwaringsbewijs van het postkantoor. 

Zitten er ook kosten verbonden aan het aanvragen van een vrijwaringsbewijs?

Er zitten zeker kosten verbonden aan het vrijwaringsbewijs. Nadat je de auto over hebt geschreven op de naam van de koper, krijgt de koper het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs. De koper moet dit bewijs dan afstaan aan de verkoper van de auto. Wie de kosten draagt voor het overschrijven moeten de koper en de verkoper onderling afspreken. 

Krijg je ook een vrijwaringsbewijs als je je auto in het buitenland verkoopt? 

Als je je auto in het buitenland verkoopt aan een persoon die niet woonachtig is in Nederland, dan is het niet mogelijk om de auto bij zo een loket over te schrijven. Hiervoor moet je dan naar een RDW balie toe om de auto aan te melden voor uitvoer. Wanneer de auto bij de RDW is afgemeld zul je het vrijwaringsbewijs ontvangen. 

Is het ook mogelijk om je vrijwaringsbewijs digitaal te ontvangen? 

Het antwoord op deze vraag is ja, het is zeker mogelijk om tegenwoordig het vrijwaringsbewijs digitaal te ontvangen. Dit is alleen mogelijk als het bedrijf aangesloten is en geregistreerd staat bij het RDW. Als je je auto via een autodealer of garage verkoopt zou je het vrijwaringsbewijs digitaal kunnen ontvangen. 

Het opzeggen van je verzekering nadat je het vrijwaringsbewijs hebt ontvangen

Wanneer je auto is verkocht dan moet je je autoverzekering opzeggen. Wanneer je dit wil gaan doen, dan heb je het vrijwaringsbewijs en de meldcode van de auto nodig. Deze heb je van de koper van de auto ontvangen als het goed is. Hierna kun je de auto en de volgende papieren meegeven aan de nieuwe eigenaar van de auto:

  • Het voertuigbewijs
  • Het APK keuringsrapport

Als je na het verkopen van je auto een nieuwe auto wil gaan kopen moet je je verzekering aanpassen naar de nieuwe auto.