Hoe lang gaat een motor mee?

Hoe lang gaat een motor mee?

Je bent van plan een andere auto te gaan kopen. Bij het kopen van een tweedehands auto moet je met een aantal dingen zeker wel rekening houden. Er is niets mis met het kopen van een tweedehands auto. Er zijn alleen een aantal vragen die je jezelf af zou moeten vragen voordat je een keuze maakt. Als je een auto hebt gevonden moet je je afvragen hoe lang deze nog mee zou kunnen gaan. Het zou niet leuk zijn als je binnen afzienbare tijd alweer op zoek zou moeten gaan naar een andere auto. Hoe lang een auto mee kan gaan is afhankelijk van verschillende factoren> Dit is voornamelijk afhankelijk van de motor. Maar hoe lang kan een motor meegaan dan? 

Wat is de levensduur van een auto?

Als je het hebt over de levensduur van de auto, dan kan dat per auto verschillend zijn. De meeste mensen zullen er bedachtzaam mee omgaan. Zij zorgen dat ze nooit in de fase terechtkomen waar de auto rijp is om naar de sloop toe te brengen. 

Over het algemeen worden auto’s bij mankementen of aankomende reparatiekosten van de hand gedaan. In Nederland is de levensduur van een auto gemiddeld genomen ruim tien jaar. In Nederland zijn er best veel mensen die in oudere auto’s rond blijven rijden. Maar dat hoeft helemaal niet verkeerd te zijn. 

Wat heeft het aantal kilometers met de levensduur te maken? 

De motor van een auto is het onderdeel dat het meest belangrijk is. Een motor kan een flink aantal kilometers maken. Toch kun je niet een onbeperkt aantal kilometers rijden met de auto. Het onderhoud van de auto en de motor speelt ook een rol. Dit heeft te maken met het aantal kilometers dat gereden kan worden. 

Als de motor goed onderhouden wordt kun je veel meer kilometers maken. Wanneer een motor minder goed onderhouden is kun je minder kilometers rijden. Onderhoud aan je motor is dan ook erg belangrijk. Helemaal voor het aantal kilometers dat je uiteindelijk kan rijden. 

Daarnaast speelt het merk van de auto ook wel een kleine rol. Iedere motor is weer anders gebouwd en heeft een andere levensduur. Vroeger was het zo dat een auto na het behalen van een bepaalde kilometerstand al afgeschreven werd. 

Tegenwoordig wordt het onderhoud aan auto’s zo goed gedaan dat dit heel veel verschil maakt in het aantal kilometers dat een motor uiteindelijk mee zou kunnen gaan. Dan speelt het type brandstof ook nog een rol bij het maximale aantal kilometers dat er met een auto gereden kan worden. 

Met een benzinemotor kun je tegenwoordig wel 250.000 kilometer rijden. Als de motor goed onderhouden wordt kan het zelfs zo zijn dat ze nog veel meer kilometers kunnen maken. Als je een auto hebt met een dieselmotor kun je nog een beetje meer kilometers maken. 

Met een dieselmotor is het makkelijk om de 350.000 kilometer te kunnen halen. Als je de motor van een diesel auto goed onderhoudt kan dit nog wel oplopen tot meer dan 450.000 kilometer. Het verschil in het aantal kilometers dat met de verschillende soorten brandstof gereden kunnen worden heeft alles te maken met het aantal toeren van de motor. 

Als je een benzine auto hebt dan ligt het toerental hoger. Hierdoor is de motor eerder aan slijtage onderhevig. Bij een dieselmotor ligt het toerental veel lager. Hierdoor duurt het langer voordat de motor aan slijtage onderhevig zal zijn. 

Is een hoge kilometerstand slecht? 

De auto die je op het oog hebt heeft een hoge kilometerstand. Dit is niet meteen een reden om af te zien van de koop. Als je een auto treft met 150.000 kilometer op de teller, dan zal deze vaak beter onderhouden zijn als een auto met pas 50.000 kilometer op de teller. 

Bij een hogere kilometerstand zijn er al veel vaker onderdelen vervangen. Hoe kom je hier dan achter?  Kijk altijd of er een onderhoudsboekje bij de auto zit. Zo weet je precies hoe de geschiedenis van de auto eruit ziet. 

Dan speelt het ook nog eens een rol hoe de auto gebruikt is. Is de auto gebruikt voor korte afstanden, dan vindt er veel sneller slijtage plaats. Als de auto veel kilometers heeft gemaakt op de snelweg zul je juist minder snel last hebben van slijtage. Hoe gek en tegenstrijdig dit ook klinkt. 

Het onderhoud

Wanneer je een auto kiest met een hogere kilometerstand moet je je er wel van bewust zijn dat de kosten voor onderhoud hoger kunnen liggen. Bij iedere reparatie moet je je gaan afvragen of de auto de reparatie nog wel waard is, of dat het tijd wordt om te gaan kijken naar een andere auto met wat minder kilometers op de teller. 

Hoeveel onderhoud moet er gepleegd worden aan een auto?

Ieder jaar zal een auto onderworpen moeten worden aan de jaarlijks verplichte APK keuring. Bij de APK keuring kijken ze of de auto nog wel veilig genoeg is om de weg top te gaan. Daarnaast kijken ze ook naar andere onderhoudsgevoelige onderdelen. 

Wanneer alle aantekeningen die bij de keuring gemaakt zijn verholpen zijn zal de auto opnieuw gekeurd worden. Is alles helemaal goed? Dan wordt de auto weer helemaal goed gekeurd. Vaak zijn de kosten voor de keuring zelf gratis als je er een onderhoudsbeurt bij laat doen. 

Hierbij gaat het dan wel om de grote onderhoudsbeurt. Met deze beurt worden verschillende onderdelen vervangen. Door dit goed bij te houden draag je bij aan een langere levensduur van de auto. 

Waar moet je vanuit gaan? 

Tegenwoordig zegt de kilometerstand dus niet zo veel meer over de auto die je wil gaan kopen. De antwoorden op de vraag of deze betrouwbaar is vind je in de geschiedenis van het onderhoud van de auto. Vaak kun je deze vinden in het onderhoudsboekje. 

Zit er geen onderhoudsboekje bij de auto en is de auto niet dealer onderhouden, dan is dit wel een reden om af te zien van de koop. Is het onderhoudsboekje ingevuld aanwezig, dan hoef je je geen zorgen te maken.