Is 200.000 km veel voor een auto?

Is 200.000 km veel voor een auto

Het is heel lastig om een antwoord te geven op de vraag of 200.000 kilometer op de kilometerteller veel is voor een auto. Dit is helemaal afhankelijk van meerdere factoren en voor iedere auto is dit weer anders, omdat dit ook betrekking heeft op het gebruik en het onderhoud van de auto. De levensduur van een auto is niet van tevoren vast te leggen. De brandstof van de auto speelt een grote rol bij de levensduur van de auto, het aantal kilometers dat je rijdt in een jaar en het onderhoud dat je aan je auto doet. Maar is 200.000 kilometer nou veel of niet voor je auto? 

De levensduur van een auto

De levensduur van een auto, wat versta je daar precies onder? Dit is persoonlijk in te vullen. Voor de meeste mensen eindigt de levensduur van de auto op het moment dat hij sloopwaardig is. Maar voor andere is dat weer wanneer er te veel mankementen aan komen en ze de auto weer van de hand willen doen.

De gemiddelde leeftijd van een auto in Nederland is 10 jaar en 6 maanden. Maar wanneer is een auto nou echt oud dan? Over het algemeen gaat een auto pas op een gemiddelde leeftijd van 19 jaar en 2 maanden naar de sloop toe. 

Je zou dan ook kunnen zeggen dat de gemiddelde levensduur van een auto 19 jaar en zal zijn. Maar wat heeft de kilometerstand te maken met de levensduur van de auto? En is je auto oud bij een bepaalde kilometerstand? 

Hoeveel kilometer kan een auto blijven rijden? 

De levensduur van de auto wordt ook wel bekeken aan de hand van de kilometerstand en het onderhoud dat gepleegd is aan de auto. Ook de brandstof speelt een grote rol bij het aantal kilometer dat je kan rijden met de auto. 

Als je een auto hebt die op benzine rijdt, dan is de gemiddelde kilometerstand aan het einde van zijn levensduur zo een 300.000 kilometer. Als het een auto is die op diesel rijdt, dan komt de kilometerstand gemiddeld genomen op 400.000 kilometer uit aan het einde van de levensduur.

Het rijden van een benzineauto

Het is natuurlijk niet mogelijk om van tevoren te bedenken hoeveel kilometers een auto gereden zal hebben als deze aan het einde van zijn levensduur is gekomen. Een van de dingen die een grote rol speelt bij het aantal kilometers dat je uiteindelijk met je benzineauto kunt rijden is de motor. 

Als je wil dat de motor zo lang mogelijk mee kan gaan, dan doe je er goed aan om op tijd onderhoud te laten plegen. Bij dit onderhoud moet je er dan voor zorgen dat de vloeistoffen die de motor soepel houden op tijd worden vervangen. 

Daarnaast zou je dan ook meteen de filters kunnen vervangen. Zo weet je zeker dat de motor altijd van de beste olie voorzien zal worden en er geen schade aan de motor toegebracht kan worden door te weinig onderhoud.

Daarnaast moet je ook weten hoe je de motor het best kunt behandelen. Zo doe je er goed aan om de motor voor het vertrekken niet te lang stationair te laten draaien. En als je dan wegrijdt moet je ervoor zorgen dat je de auto op een rustige manier warm laat draaien. 

Wanneer je je aan deze regels houdt dan weet je zeker dat je met een benzineauto minimaal die 200.000 kilometer wel op de teller moet gaan halen. Zo zie je maar wat voor effect goed onderhoud op de motor van je auto kan hebben. 

Het rijden in een dieselauto

Bij het rijden in een dieselauto geldt eigenlijk hetzelfde als bij het rijden in een benzineauto. Het onderhoud speelt een hele belangrijke rol bij de levensduur van de motor. Toch kun je met een dieselmotor meer kilometers rijden dan met een benzineauto.

Dat je met een dieselauto meer kilometers kunt rijden heeft met verschillende dingen te maken. De bouw van een dieselmotor is meer robuust. Het aantal toeren dat een dieselmotor maakt ligt lager dan die van een benzineauto. Door dit lagere toerental zal de motor minder slijten als de motor van een benzineauto. 

Deze factoren samen zorgen er dus voor dat je met een dieselauto een minimale kilometerstand van 400.000 kilometer kan bereiken, maar er is nog veel meer mogelijk. Met die 400.000 kilometer hebben we het over het gemiddeld aantal kilometers. 

Benzineauto of dieselauto? 

Met het rijden in een dieselauto ben je verzekerd van dat je een meer betrouwbare auto op de weg hebt rijden. Ook hebben de dieselauto’s de betere motoren. Maar deze twee dingen zorgen er niet voor dat de dieselauto dan ook meteen de beste auto is voor jou om in te rijden. 

In sommige gevallen heeft een benzineauto namelijk meer voordelen. Wanneer je de keuze maakt welk soort auto het best bij je past, is het aantal kilometer dat je ermee aflegt een hele belangrijke factor. 

De kosten voor het rijden van een benzineauto of een dieselauto verschillen enorm van elkaar als je te veel of te weinig kilometers aflegt per jaar. Hierin zit een omslagpunt. Dat per persoon en per auto verschillend is. 

De kosten van een dieselauto liggen hoer. Hierbij moet je denken aan een hogere wegenbelasting en hogere kosten in de verzekering. Ook de kosten van de brandstof verschillen van elkaar. Een liter diesel is goedkoper dan een liter benzine.

Al met al zijn dit kosten die je met beide auto’s moet gaan maken om de auto op de weg te houden. Je doet er verstandig aan om eerst uit te rekenen welke auto voor jou het meest voordelig is om te gaan rijden. 

Bij deze berekening moet je rekening houden met het aantal kilometers dat je rijdt, het verbruik van de brandstof en de kosten voor de wegenbelasting en verzekering. Wanneer je dit terug zou rekenen naar de kosten per maand kun je zien welk soort brandstof het best bij jouw persoonlijke rijgedrag past voor wat betreft de kosten.