Wat is het beste moment om een auto te kopen?

Wat is het beste moment om een auto te kopen?

Je zit op de wip en twijfelt over het kopen van een nieuwe auto. Zo gek is dat helemaal niet dat je daar een twijfel over hebt, want het is nogal een uitgave die je dan doet. Bij zo een uitgave kun je er maar beter echt goed over nadenken voordat je die uitgave doet. Want wanneer moet je de knoop doorhakken en beslissen dat het tijd is voor een nieuwe auto? En waar let je dan op om te zien dat dit het beste moment is om een nieuwe auto te gaan kopen? 

Het beste moment voor het kopen van een nieuwe auto

Het kopen van een auto is niet iets dat aan een seizoen gebonden zit. Vaak is het zo dat je een nieuwe auto gaat kopen wanneer er iets mis is met de auto, of wanneer er iets veranderd in je persoonlijke omstandigheden. 

Deze dingen kunnen ervoor zorgen dat je je oude auto gaat vervangen voor een nieuwer model. Ook wanneer je auto stuk gaat en de reparatie kosten de pan uit zullen rijzen zou je ervoor kunnen kiezen een nieuwe auto te gaan kopen. 

Dan heb je ook nog veranderingen in je persoonlijke situatie die erom vragen een andere auto aan te gaan schaffen. Zo kun je te maken krijgen met gezinsuitbreiding, of je verandert van baan waardoor je een andere auto zou moeten hebben die beter bij je persoonlijke situatie past. 

In welke periode van het jaar kun je het best een andere auto kopen?

Over het algemeen is het zo dat je beter een auto in de winter kan kopen. Het is namelijk zo dat aan het eind van het jaar nog flinke kortingen gegeven worden op auto’s omdat de autohandelaren voor het sluiten van het boekjaar nog even wat extra omzet willen pakken.  

Voor jou is dat natuurlijk helemaal gunstig, want jij kan dan profiteren van de kortingen die er op dat moment gegeven worden. Zo kun je tegen een lage prijs misschien wel de auto van je dromen gaan kopen. 

Wat heeft de kilometerstand te maken met het kopen van een nieuwe auto? 

Een kilometerstand zegt veel over het gebruik van de auto die je wil gaan kopen. Als je een auto wil gaan kopen zou je eigenlijk uit moeten rekenen op basis van de kilometerstand hoeveel kilometer de auto op jaarbasis heeft gereden. 

Een auto zou gemiddeld genomen niet meer dan 15.000 kilometer per jaar gereden moeten hebben. Als dat zo is kun je de auto met een gerust hart gaan kopen. Ook een oudere auto met meer dan 100.000 kilometer op de teller zou dan een goede mogelijkheid zijn. 

Op welke kilometerstand zou je je oude auto moeten vervangen? 

Als je met je auto aan het rijden bent dan ben je kilometers aan het maken. Een motor van een auto kan niet oneindig blijven rijden. Wanneer je rijdt dan slijten bepaalde onderdelen van de auto. Daarom doe je er goed aan de auto goed te onderhouden. 

Toch is er een moment dat je beter afscheid kan nemen van je auto. Als je auto al een hogere kilometerstand heeft dan is een reparatie eigenlijk niet eens meer het overwegen waard. Hoe meer kilometers de auto gereden heeft, hoe minder de auto waard is. Iedere reparatie levert je dan eigenlijk niets meer op, je verliest er alleen maar op. 

Bij een benzine auto ligt dit omslagpunt al op een kilometerstand van 250.000. Met een dieselauto kun je wat langer door blijven rijden. Hierdoor ligt het omslagpunt op een kilometerstand op 350.000. Dit geldt dan wel voor auto’s die altijd goed onderhouden zijn. 

Is een hoge kilometerstand meteen een no go voor een nieuwe auto? 

Dat een auto een hogere kilometerstand heeft wil niet meteen zeggen dat het ook een auto is die je niet zou kunnen kopen. Auto’s met een hogere kilometerstand hebben vaker onderhoud gehad en zijn daardoor vaker nagekeken en de nodige slijtage is al verholpen door het vervangen van onderdelen. 

Wanneer kies je voor onderhoud of voor de verkoop? 

Als je een auto hebt met een wat hogere kilometerstand dan kunnen de kosten voor het onderhoud van de auto nog wel eens wat hoger uitvallen. Sommige reparaties kunnen wel oplopen tot kosten van een paar honderd euro. 

Als je hier dan de kosten voor de montage daarbij optelt kan het nog wel eens zijn dat er een behoorlijk hoge rekening uit zal komen te rollen als alle reparaties dan gedaan zijn die gedaan moeten worden. 

Op zo een moment is het natuurlijk zeker de moeite waard om de opties te gaan bekijken en erover na te denken om ervoor te kiezen een andere auto te gaan kopen in plaats van zo een groot bedrag in een oude auto te steken.

Waar let je op bij het kopen van een nieuwe auto?

Wanneer je hebt besloten voor een nieuwe auto te gaan kijken, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee zou moeten houden. Hierbij is het natuurlijk belangrijk dat je gaat kijken naar een auto die binnen je budget zou vallen.

Daarnaast moet je ook kijken naar het aantal kilometers dat de auto heeft gereden. Als dit een lager gemiddelde heeft dan 15.000 kilometer per jaar dan kun je deze auto met een gerust hart kopen. De kilometerstand zegt dan dat de auto gemiddeld gebruikt is. 

Ga je voor je droomauto? Of ben je van plan een auto te kopen die helemaal aan je wensen voldoet en helemaal bij je persoonlijke situatie past? Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat je milieubewust rijdt? Of zijn er andere dingen belangrijk aan de auto die je wil gaan rijden? 

Ook de omgeving waar je veel rijdt speelt een rol bij het maken van de beste keuze. Als je veel in een landelijke omgeving rijdt heeft je auto hele andere eigenschappen nodig als wanneer je vaak in een grotere stad rondrijdt. Een grote auto in de stad is hoe dan ook geen goede keuze vanwege parkeerproblemen.