Een steenmarter onder je motorkap? Beste manier om de marter te bestrijden 

Een steenmarter onder je motorkap? Beste manier om de marter te bestrijden

De steenmarter is een beschermd diersoort. In Europa dus ook Nederland komen steeds vaker deze dieren voor. Je mag een steenmarter niet bestrijden met gif. Het vangen of doden van een steenmarter mag ook niet omdat het een beschermde diersoort is. Je kunt een steenmarter in principe alleen maar verjagen. Je kunt gemakkelijk een steenmarter verjagen. Wij leggen je uit hoe?

Hoe ziet een steenmarter eruit en wat is het eigenlijk?

Steenmarters zijn zoogdieren en behoren onder de marterachtigen zoals boommarters, otters, dassen en wezels. Een marter is bijna net zo groot als een kat. De steenmarter staat lager op zijn poten en is slanker. Een marter heeft een pluimstaart. De pluimstaart kan tot wel 26 cm groot worden.

Een steenmarter vindt het leuk om in huizen, auto’s, schuurtjes en garages te zitten. Daarom vind je deze beschermde dieren vaak terug in de buurt van mensen. Een marter is een roofdier dat betekent dat die alles eet. Vooral kleine dieren zoals ratten, konijnen, muizen en ook vogels eten ze graag. Als ze niets vinden dan graaien ze ook graag in het huisafval. De steenmarter weet daar wel raad mee.

Waarom wil je zo snel mogelijk van een steenmarter af?

Steenmarters mogen wel beschermde dieren zijn maar ze kunnen veel schade aanrichten en voor behoorlijke overlast zorgen. Vooral bij vogelliefhebbers en pluimveehouders zijn ze niet geliefd omdat ze deze dieren eten. Niet alleen dan zorgen ze voor overlast. Wanneer ze in je huis zijn wil je ze ook kwijt want ze kunnen schade aanrichten aan bijna alles.

De schade en vernielingen die steenmarters kunnen aanrichten

Steenmarters vinden het leuk om aan kabels van auto’s te knagen. De kabels van een auto worden verwerkt met visolie. Dat is de reden dat de marter deze graag kapot knagen. Voor de eigenaar van de auto is dat natuurlijk vervelend. Een steenmarter die in een huis zit maakt ook isolatiemateriaal kapot. Dat gebeurt meestal als de steenmarter op zoek gaat naar een slaapplaats.

Marters maken veel lawaai

De steenmarters zijn nachtdieren. Als je een steenmarter in huis hebt kan het gebeuren dat je weinig rust krijgt in de nacht. De marters vinden het heerlijk om te rennen en te springen samen. Ze kunnen dan heel veel lawaai maken. Vooral als de steenmarters op de zolder zitten zul je het merken.

Steenmarters veroorzaken stankoverlast

Een steenmarter in huis veroorzaakt stankoverlast. Dat komt omdat de marter in huis ook zijn behoefte doet. De steenmarter zoekt daar een speciale plek voor uit. Een marter kan ook een prooi meeslepen in je huis. De prooi blijft dan grotendeels liggen. Als de prooi dan langer ligt gaat deze ontbinden en zorgt voor een enorme stank.

Hoe mag je een steenmarter verjagen?

De marter verjagen gaat heel eenvoudig. Zoals je weet is het een beschermd diersoort waardoor je deze niet mag doden of vangen. Gif gebruiken mag ook niet. Wil je een marter verjagen in de buurt van je huis bijvoorbeeld dan kun je een speciale spray gebruiken. 

Je kunt de spray kopen bij een bouwmarkt of eventueel in een dierenwinkel. Een marter verjagen gaat gemakkelijk door de spray. Je kunt een steenmarter dus alleen verjagen. 

Hoe je een marter verjagen kunt in huis?

Voordat je een marter gaat verjagen in huis zul je eerst moeten checken of die nog wel in het huis is. Een steenmarter wordt actief in de nacht. Overdag zul je er weinig last van hebben en je zult ze zelfs niet zien. Overdag kan het zijn dat ze buiten de woning ergens zitten. Ze zoeken dan een andere rustplaats op.

Als je gecheckt hebt en de steenmarter is niet meer in je huis dan kun je de kieren en gaten die meer als 5 cm groot zijn afsluiten met gaas. Je zult het gaas wel goed moeten vastmaken want een steenmarter is slim en zal toch proberen om binnen te komen. Zit het gaas niet goed vast dan zal de marter het ook lukken om binnen te komen.

Wat doe je als je een steenmarter in de auto hebt?

Als je merkt dat je een steenmarter in je auto hebt dan kun je wederom een stuk gaas gebruiken. Je spant het gaas en parkeert daarop je auto. Het beste kun je het gaas in een vierkant spannen tussen een aantal panlatten. Zorg dat het gaas 30 tot 40 cm uitsteekt buiten de auto. 

Wat doe je als je een steenmarter in de auto hebt?

Het gaas hoef je niet strak te spannen, het is beter het los te laten zodat het gaat golven. Een steenmarter vindt dat niet leuk want hij durft er niet meer op te lopen. Spuit dan even wat deodorant erbij want een steenmarter vindt dat niet fijn. Een steenmarter verjagen uit de auto gaat op een gemakkelijke manier zoals je merkt.

Steenmarters met geluid verjagen

Je kunt een steenmarter verjagen met geluid. Je kunt dat doen door een ultra geluid. Dat kan alleen als je het niet veel doet. Een marter went zich namelijk vrij snel aan het geluid. Als je dit op zijn tijd doet dan zal de marter weggaan. 

Het beste kun je een bewegingssensor gebruiken. Het geluid van een bewegingssensor gaat namelijk pas aan als de marter in de buurt is. De steenmarter schrikt dan van het geluid waardoor die op de vlucht gaat. Je kunt op een diervriendelijke manier de steenmarter laten vertrekken door geluid.

Steenmarters houden niet van een wc-blokje

Je kunt met een wc-blokje ook een marter verjagen uit bijvoorbeeld je auto. Een steenmarter vindt de geur van een wc-blokje niet fijn waardoor die wegblijft. Als je een wc-blokje gebruikt moet je alleen niet vergeten dat je met een product te maken hebt die vol zit met chemicaliën. 

Als je dan de verwarming zou aanzetten dan adem je die stoffen in. Voor een steenmarter helpt het want die blijft weg maar voor jou is het dan misschien niet zo fijn omdat je die stoffen inademt. Je zou dan voorzichtig moeten zijn met de verwarming om die aan te zetten. Dat geld ook wanneer je het gebruikt in huis. 

Steenmarters houden niet van stank

Er zijn nog andere manieren waardoor je een marter verjagen kunt. Een marter houdt niet van bepaalde geuren. Ze houden niet van die stank. Zoals al gezegd vinden ze wc-blokjes verschrikkelijk. Je kunt het beste de wc-blokjes gebruiken met citroengeur, want dat vindt een marter niet fijn. 

Een steenmarter kun je ook verjagen met bijvoorbeeld parfum of ammoniak. Andere producten die je kunt gebruiken zijn bleekwater en mottenballen. Je brengt de geurstoffen het beste op allerlei plekken in huis en bij je auto aan. Je zult zien dat de steenmarters snel vertrokken zijn in huis of onder de motorkap. Een steenmarter verjagen is niet moeilijk.

Steenmarters bestrijden door alleen verjagen

Steenmarters kun je op veel manieren bestrijden. Je hoeft deze niet te doden of te vangen. Je kunt op een simpele manier gewoon de dieren verjagen. Het is niet alleen diervriendelijk en het gaat super gemakkelijk. 

Het doden en vangen of met gif strooien is ten strengste verboden. Het zijn beschermde dieren. Een steenmarter verjaag je door een van deze manieren. Je zult merken dat je geen overlast en vernielingen meer hebt.