Een taxibedrijf, aan welke regels moet die zich houden?

Een taxibedrijf, aan welke regels moet die zich houden?

Als taxibedrijf heb je te maken met bepaalde regels en wetgevingen waar je je aan moet houden. Als je een taxibedrijf wil gaan starten is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je goed op de hoogte bent van de regels en wetgeving. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is een organisatie die toezicht houdt op eerlijke concurrentie en de veiligheid binnen het taxivervoer. Zij houden dit toezicht door ervoor te zorgen dat de opgestelde wettelijke regels voor taxibedrijven worden nageleefd. Maar waar moeten deze bedrijven dan allemaal aan voldoen? 

Wat doet een taxibedrijf precies? 

En taxi is een vervoermiddel dat op afroep door een chauffeur bestuurd wordt. Een taxi vervoert een of meerdere personen op een voor de reiziger geschikt tijdstip. De kosten van deze rit worden bepaald door een van tevoren bepaald bedrag per afstandseenheid of een vooraf overeengekomen ritprijs. 

Waar zijn de regels voor het taxivervoer op gebaseerd? 

De regels voor taxivervoer zijn gebaseerd op verschillende zaken. Het gaat om de volgende zaken:

  • Arbeidstijdenbesluit vervoer
  • Arbeidstijdenwet
  • Wet en besluit personenvervoer

De wet personenvervoer

De wet personenvervoer is een typisch Nederlandse wet. Deze wet is op 1 januari 2001 in gebruik genomen. In deze wet staan alle bepalingen en de besluiten omtrent personenvervoer, omtrent het stads- en streekvervoer, besloten busvervoer en taxivervoer binnen Nederland. 

Welke documenten heeft een taxibedrijf nodig? 

Als je als taxichauffeur of taxibedrijf aan het werk wil gaan dan zul je bepaalde documenten moeten kunnen weerleggen. Dit zal gaan om de volgende documenten:

  • Verklaring Omtrent gedrag (VOG), deze mag niet ouder dan 4 maanden zijn
  • Vakbekwaamheidsdiploma
  • Chauffeurskaart
  • Geneeskundige verklaring, deze mag niet ouder dan 4 maanden zijn

De arbeids- en rusttijden van een taxichauffeur

Taxi Ondernemers en taxichauffeurs worden door het ILT gecontroleerd op het naleven van de regels. Hierbij horen ook de werktijden en de rusttijden van een chauffeur. Een chauffeur zou na een arbeid van 5,5 uur minimaal 15 minuten pauze moeten nemen. 

Je mag binnen 24 uur niet langer dan 10 uur aaneengesloten aan het werk zijn In een periode van 24 x 24 uur moet een chauffeur minimaal 72 uur rust hebben gekregen. Dit kan gedaan worden in blokken van 24 uur of aaneengesloten. 

Waar moet een taxi allemaal aan voldoen? 

Aan het besturen van een taxi zitten allemaal voorwaarden en eisen vast. Zo is een van de eisen dat je het voertuig naast het apk keuren ook een keuring door het RDW nodig. Voor het aanvragen van deze keuring moet je in het bezit zijn van een taxivergunning. 

Bij deze keuring zal het RDW gaan kijken of de taxi veilig is en geschikt is om personen in te kunnen vervoeren. Wanneer de taxi goedgekeurd is door de RDW kan de taxi geregistreerd worden in het kentekenregister als taxi.

Het APK keuren van de taxi

Ieder jaar moet je met de taxi door de APK keuring heen. Dit kun je doen bij iedere garage of keuringsstation die een RDW erkenning heeft. Mocht je taxi ook nog een lift hebben voor rolstoelgebruikers, dan wordt deze niet tijdens het Apk keuren gekeurd. Deze moet je jaarlijks laten keuren door een apart erkend keuringsstation. 

Grote beurt taxi

Naast het doen van het jaarlijks APK keuren van de taxi kun je ook een grote beurt auto laten doen. Je bent toch bij de garage en vaak is het zo dat bij het doen van een grote beurt auto en het APK keuren tegelijk hoef je de kosten voor het APK keuren niet te betalen. 

De grote beurt auto is dezelfde grote beurt als die voor de taxi. De grote beurt kan een belangrijk controlepunt voor de auto zijn. Dit is niet wettelijk verplicht, maar toch is het echt heel belangrijk om deze grote beurt niet over te slaan. 

De grote beurt van de auto is niet goedkoop, maar uiteindelijk worden er tijdens deze grote onderhoudsbeurt eventuele problemen op tijd gezien en opgelost. Dit voorkomt dat je stil kan komen te staan en je geen geld kunt verdienen met de taxi. Hiermee voorkom je ook dat er eventueel blijvende schade aan je taxi toegebracht wordt. 

Wanneer moet je een grote beurt doen bij je taxi? 

Het is vaak afhankelijk van het type auto dat je rijdt wanneer de grote beurt het best gedaan kan worden. Ook de kilometerstand en de hoeveelheid kilometers die je jaarlijks rijdt spelen hierbij een rol. Vraag daarom goed bij de dealer of de garage na wanneer jij de grote beurt het best kunt doen. De grote beurt is een hele uitgebreide controle waarbij de hele auto nagekeken wordt. 

Waar worden taxi’s allemaal op nagekeken bij een apk keuring en een grote beurt? 

Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van de auto worden er dingen gecontroleerd bij het uitvoeren van een grote beurt. Zo worden aan de binnenkant de claxon, de veiligheidsgordels, de airbags, de bevestigingen van de stoelen, de airco en de verwarming, de pedaalrubbers en de handrem gecontroleerd. 

Aan de buitenkant wordt er gekeken naar de verlichting, de ruitensproeiers, de buitenspiegels, de ruitenwissers, de carrosserie en de deurscharnieren gecontroleerd. De ruitenwissers en de deurscharnieren worden wanneer nodig ook vervangen. 

Onder de motorkap worden er ook een aantal dingen gecontroleerd. Hierbij kun je denken aan de koelvloeistof, de remvloeistof, de accu, de motor, het koelsysteem, de V-riem of v-snaar, de versnellingsbak en de brandstofslangen gecontroleerd. Bij de accu kijken ze ook naar de hoeveelheid corrosie die erop zit. 

Onder de auto gaan ze kijken naar de banden, deze worden gecontroleerd op spanning en slijtage. Daarnaast kijken ze naar het remsysteem, de uitlaat en controleren ze de bodem op schade en roest. De remslangen, leidingen, schokdempers, veren, kogels en draagarmen worden ook gecontroleerd. 

Dan heb je nog het onderhoud dat gedaan wordt aan de auto. Bij dit onderhoud wordt de motorolie, oliefilter, brandstoffilter, luchtfilter, bougies, interieurfilter gecontroleerd en vervangen. Door alle dingen die gedaan worden tijdens de grote beurt kan het bijna niet meer zijn dat er op korte termijn iets mis zou kunnen gaan met de auto.