Hoe wordt jouw aankoop in het buitenland naar Nederland gebracht?

Hoe wordt jouw aankoop in het buitenland naar Nederland gebracht?

Tegenwoordig kun je heel makkelijk allemaal verschillende dingen kopen, die dan vanuit het buitenland naar Nederland gebracht worden. Het vervoeren van deze goederen kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kan het vervoeren door de lucht, over het land of over het water gebeuren. Maar hoe werkt dat vervoeren dan precies en hoe lang kunnen de spullen die je in het buitenland hebt besteld dan onderweg zijn voordat deze bij jou afgeleverd zullen worden? 

Op welke manieren worden bestellingen uit het buitenland vervoerd? 

Als je er gebruik van maakt om een bestelling te doen bij een bedrijf dat niet in Nederland zit, dan is het helemaal afhankelijk van de plaats waar het bedrijf gevestigd is van welk soort vervoer er gebruik gemaakt zal worden. 

Een bedrijf in China zal naar alle waarschijnlijkheid geen vervoer over de weg in gaan zetten. Deze zullen er eerder voor kiezen om door de lucht of over het water te vervoeren. Maar een bedrijf dat in een Europees land zit zou weer wel gebruik kunnen maken van vervoer op de weg. 

Een pakket ontvangen via luchtvracht

Als je een of meerdere producten hebt besteld in het buitenland, dan zou het kunnen dat je pakketje(s) met luchtvracht naar Nederland gebracht worden. Dit is een van de meest snelle manieren van vervoeren. 

Het is alleen wel zo dat je over de producten die je in het buitenland hebt gekocht, dat je daar wel belasting voor moet betalen in Nederland. Vaak wordt deze belasting al bij de aankoop van je product verrekend. 

Mocht het niet zo zijn dat je de belasting bij het afrekenen al hebt betaald, dan kan het zijn dat je hier in Nederland nog inklaringskosten zou moeten betalen. Dit gaat vooral over pakketjes die uit landen komen die niet binnen de EU vallen. 

Hoe kun je zien of je al btw hebt betaald? 

Mocht je bij het afrekenen van je aankoop al zien staan dat de VAT included is of dat all duties included zijn dan kun je ervan uit gaan dat je de btw al hebt betaald. Deze btw zal dan door de webshop verrekend gaan worden met Nederland. 

Voor de meeste webshops is dit al het geval. Mocht dat een keer niet zo zijn, dan zul je hier in Nederland nog belasting af moeten dragen voor het artikel dat je in het buitenland hebt gekocht. De kosten die je dan zou moeten betalen zijn de invoerrechten. 

Het ontvangen van een pakketje via het water

Een hele bekende manier van het vervoeren van pakketjes die uit andere landen komen dan die binnen Europa is per boot. Dit is de meest langzame manier van het vervoeren van pakketjes. Bij het vervoeren van een boot heb je namelijk met bepaalde zalen te maken. 

Zo worden de pakketjes per boot over het algemeen verzonden in zeecontainers. De zeecontainers vertrekken pas wanneer deze helemaal volledig gevuld zijn. Dit is namelijk kostenbesparend. Anders zijn ze met lucht heen en weer aan het varen en dat kan flink wat geld kosten.

Het nadeel van het gebruiken van een boot  voor het versturen van pakketjes is dat je over het algemeen veel langer moet wachten voordat je je pakketje in huis zal hebben. Om te beginnen moet eerst natuurlijk die zeecontainer vol zijn.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat een boor veel langer onderweg is over het water. Er zijn dan ook verschillenden factoren die eraan bijdragen dat je langer op je pakketje moet wachten. Mocht je nog geen btw hebben betaald kan het zelfs zijn dat je nog langer moet wachten doordat je dan het pakketje zelf op moet halen om inklaringskosten te betalen. 

Het vervoeren van een pakketje over de weg

Vaak als je een pakketje hebt besteld bij een land dat binnen de EU valt, dan wordt deze over de weg naar je toe gebracht. Het is dan vaak zelfs zo dat je het pakketje binnen 24 uur al in huis kan hebben. Het pakketje wordt dan over het algemeen in de nacht vervoerd, dan is het het meest rustig op de weg. 

Voor bestellingen in landen binnen de EU kun je ervan uit gaan dat je gewoon de noodzakelijke kosten al bij het afrekenen hebt betaald. Hier zijn namelijk Europese richtlijnen voor. Jij betaalt de belastingen dan aan de webshop. Deze zal de belastingen op zijn beurt weer af moeten dragen aan Nederland. 

Het vervoeren van pakketjes met de trein

Sommige bedrijven maken gebruik van het vervoer per trein. Dit is een van de meest gebruikte manieren van het vervoeren van pakketten. De goederentreinen die dan over het algemeen in de nacht zullen rijden zullen dan op een duurzame manier je pakketje naar jou toe komen brengen. 

Het vervoeren met de trein is ook een van de meest goedkope manieren om een pakketje te kunnen vervoeren. Voor het rijden van de trein is namelijk geen brandstof nodig, maar elektriciteit. Dit maakt het vervoeren met de trein veel minder schadelijk voor het klimaat waarin wij leven. 

Het vervoeren van pakketjes met de trein kan eigenlijk vanuit heel veel delen van de wereld gedaan worden. Zelfs als je een pakketje uit China moet krijgen zou deze met de trein naar je toe gebracht kunnen worden. 

Wanneer kom je in aanmerking voor het betalen van btw of inklaringskosten? 

Wanneer je niet bij het afrekenen ook de btw of andere kosten hebt afgerekend, dan kun je ervan uit gaan dat je deze kosten in Nederland alsnog zou moeten betalen. Dit gebeurt dan op het moment dat je het pakketje ergens op moet komen halen bij de douane. Zonder dat je de belastingen hebt betaald zul je het pakketje niet mee kunnen krijgen. 

Wees hier dus goed op voorbereid en kies voor de webshops waarbij je de btw al hebt betaald bij het afrekenen. Dat voorkomt een hoop gedoe wanneer je pakketje na de reis die het heeft afgelegd in Nederland aangekomen is. Hoe beter alles geregeld is, hoe eerder je van de inhoud van je pakketje kunt gaan genieten.