Wat is het duurste transportmiddel?

Er zijn diverse manieren om van A naar B te reizen. Iedereen heeft zo wel zijn voorkeur. De een pakt graag de auto, terwijl de andere weer het liefst per trein reist. In veel gevallen zal er ook niet zoveel keuze zijn. Zo kan bijvoorbeeld niet iedereen het zich veroorloven om een eigen auto te rijden. Een veel gestelde vraag is wat nu eigenlijk het duurste transportmiddel is? Dit is een lastige vraag, waar geen eenduidig antwoord op kan worden gegeven. In dit artikel zullen wij een poging wagen, waarbij we een aantal feiten voor je op een rijtje zetten.

Welke transportmiddelen?

Om het enigszins overzichtelijk te houden, beperken we ons tot het reizen in Nederland, anders wordt de situatie wel heel complex. Niet alleen de brandstofkosten, maar ook de kosten van het openbaarvervoer kunnen per land namelijk enorm verschillen.

In ons land reist het overgrote deel van de mensen per fiets, motor, auto of het openbaarvervoer in de vorm van de bus of trein. Op deze transportmiddelen zullen we dan ook de focus leggen.

Fiets

Na de benenwagen is de fiets het milieuvriendelijkste, gezondste en het goedkoopste transportmiddel. Voor een paar honderd Euro kun je al een fiets aanschaffen. De onderhoudskosten, zeker van een eenvoudige fiets, zijn ook minimaal.

De fiets is ideaal voor de korte afstanden. Voor de langere afstanden is de e-bike een interessant alternatief.

Een e-bike is weliswaar een stuk duurder dan een eenvoudige stadsfiets, maar hij is nog altijd een stuk goedkoper dan een bromfiets, laat staan een auto. Bovendien bieden veel bedrijven een financieel aantrekkelijke fietsregeling aan, waarmee je veel geld kunt besparen.

Auto of motor

Als de afstanden langer worden, kiezen veel mensen voor de auto. Een veel kleinere groep kiest voor een motor. Beiden zijn een stuk duurder in aanschaf en gebruik dan een fiets. Een goedkopere tussenweg is een bromfiets. Voor de langere afstanden zijn deze echter niet geschikt.

De vraag die dan vaak gesteld wordt, is welke van de twee het goedkoopste transportmiddel is? Ook op deze vraag is het antwoord niet heel gemakkelijk. Vooral als het om de aanschaf gaat. Beide vervoersmiddelen zijn er in allerlei prijsklasse. Gemiddeld genomen zal de aanschaf van een motor echter goedkoper zijn dan een auto.

Voor wat betreft het brandstofverbruik is de auto meestal weer een stuk goedkoper. Motoren verbruiken veel meer brandstof dan een auto en vragen ook relatief veel onderhoud. Daarentegen zijn de wegenbelasting en verzekeringspremie weer lager, in het geval je voor de motor kiest.

De reden dat mensen voor een auto of juist een motor kiezen, heeft echter meestal niet zozeer met de kosten te maken. Mensen die voor de motor kiezen, zijn veelal echte liefhebbers. Op de motor hebben ze het gevoel van vrijheid. Je hebt ook veel minder last van de files.

Als je naar een zakelijke afspraak moet, is het weer minder praktisch en netjes om met de motor te aan te komen.

De autorijder kiest vaak vanuit praktische overwegingen voor de auto, ondanks dat het reizen met de auto wel wat duurder is, zeker als je alleen rijdt.

Ten opzichte van de motor is een auto veel comfortabeler, vooral in de wintermaanden. Met de auto is het ook veel gemakkelijker om te carpoolen. Voor de langere afstanden is de auto dan ook voor veel mensen het ideale vervoersmiddel. Vooral ook omdat buiten de randstad het openbaarvervoer niet voor iedereen even goed bruikbaar is.

Openbaarvervoer

Op de fiets na, is het openbaar vervoer het meest milieuvriendelijke vervoersmiddel. Uit onderzoek blijkt dat de CO2 uitstoot van het openbaarvervoer vele malen lager is dan dat van de gemiddelde auto of motor. Dit geldt ook voor de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof, die van grote invloed zijn op de luchtvervuiling.

Dit komt doordat er in het openbaarvervoer veel meer gebruik wordt gemaakt van groene stroom. De treinen van de NS bijvoorbeeld, maken alleen maar gebruik van groenstroom. Veel bussen rijden ook op milieuvriendelijke brandstoffen.

Het overgrote deel van de auto’s en motoren rijdt daarentegen nog altijd op fossiele brandstoffen. Slechts een klein deel van de auto’s is volledig elektrisch.

Je zou dus denken, dat de keuze snel is gemaakt. Wie echter denkt dat het goedkoper is om met het openbaarvervoer te reizen, komt bedrogen uit.

In ons land is het openbaarvervoer, zeker in vergelijking met veel andere Europese landen, erg duur. Zeker als je gaat carpoolen, is de auto vrijwel altijd goedkoper. Maar ook als je alleen rijdt, ben je met het openbaarvervoer niet altijd goedkoper uit. Helemaal als je volledig elektrisch rijdt en ook nog eens je eigen zonnepanelen op het dak hebt liggen.

De regio waar je woont en waar je naar toe moet, speelt hier wel een heel grote rol. Buiten de randstad is het vervoer met het openbaarvervoer in veel gevallen een uitdaging. Zeker als je in het buitengebied woont. Naast de trein moet je dan ook nog vaak de bus pakken. Dit kost veel tijd en ergernis, zeker als de aansluitingen niet goed zijn.

Conclusie

Zoals we in de inleiding al zeiden, is het niet eenvoudig om aan te geven wat nu het duurste vervoersmiddel is. Dit hangt namelijk van heel veel factoren af.

Wil je goedkoop uit zijn en hoef je geen lange afstanden te overbruggen, overweeg dan om gewoon de fiets te pakken. Het is gezond, milieuvriendelijk en hij kost relatief weinig geld. Moet je iets verder fietsen, is de e-bike heel aantrekkelijk. Informeer bij je werkgever of je van een fietsregeling gebruik kunt maken.

Het meeste comfort heb je natuurlijk met je eigen auto. Vooral als deze deels- of volledig elektrisch is, blijven de verbruikskosten beperkt. Met de auto hoef je niet over te stappen en heb je geen last van stakingen. Reis je met meerdere personen, dan is de auto goedkoper dan het openbaar vervoer, wat in ons land erg duur is.

Voor het woon-werkverkeer kan het openbaar wel een optie zijn. Zeker als de werkgever deze kosten vergoed. Naast dat het een milieuvriendelijke manier van reizen is, kun je vaak ook in de trein prima werken.