Toegankelijkheid

Treinen

De treinen en perrons van de Valleilijn zijn zeer toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Onze treinen hebben een gelijkvloerse instap ten opzichte van het perron. De perrons hebben nagenoeg allemaal[*] voorzieningen om eenvoudig de trein te bereiken met zo weinig mogelijk obstakels. Door deze voorzieningen kunnen reizigers met een lichamelijke beperking met onze treinen reizen.

De perrons

De perrons langs de Valleilijn hebben allen een rolstoelvriendelijke opgang, waardoor u met kinderwagen, rolstoel, rollator etc. gemakkelijk de trein kunt bereiken.

toegankelijkheid-trein-valleilijn-1

toegankelijkheid-trein-valleilijn-2

Waar geen mogelijkheid is voor zo’n voorziening, zijn er liften geplaatst waarmee u  veilig en eenvoudig bij de trein kunt komen.

toegankelijkheid-trein-valleilijn-3 toegankelijkheid-trein-valleilijn-4

[*] Uitzonderingen

Helaas is het door de ligging van het perron en het spoor niet mogelijk voor minder validen zelfstandig in- of uit te stappen op station Barneveld Noord. Doordat het perron hier in een boog ligt kunnen de schuiftreden de ruimte tussen perronrand en trein niet geheel overbruggen. Daarnaast is er, doordat het spoor er enigszins gekanteld ligt in een bocht, een hoogteverschil tussen de perronrand en de schuiftreden.
Er zijn op grote delen van de dag wel toezichthouders aanwezig op het perron, die eventueel kunnen assisteren bij instappen.

De treinen

De moderne treinen op de Valleilijn zijn zeer toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking.

Alle treinen hebben ‘schuiftreden’. Deze schuiven uit als de machinist de deuren vrijgeeft voor opening. De schuiftrede minimaliseert de ruimte tussen de trein en de rand van het perron, zodat er geen gevaar om tussen trein en perron terecht te komen. Daarnaast rijdt u dankzij deze kleine ruimte heel gemakkelijk met een rolstoel of rollator de trein in.

toegankelijkheid-trein-valleilijn-5 toegankelijkheid-trein-valleilijn-6

In de trein heeft u met een lichamelijke beperking een goede toegang. Er is veel ruimte voor rolstoelen.

toegankelijkheid-trein-valleilijn-7 toegankelijkheid-trein-valleilijn-8

De deuren van de treinen hebben een ‘verlengde deuropening’. Als ze via de gebruikelijke knop geopend worden, sluiten ze na enige tijd automatisch. De deuren zijn van een inklembeveiliging voorzien zodat gevaar van inklemming voorkomen wordt.

Gebruikt u de knop met de afbeelding van een kinderwagen, dan zullen de deuren niet automatisch sluiten en heeft u alle tijd om de trein te betreden met kinderwagen, rolstoel of rollator.

toegankelijkheid-trein-valleilijn-9 toegankelijkheid-trein-valleilijn-10

Bussen

In de bussen van de Valleilijn zijn voorzieningen voor rolstoelgebruikers. Er is een speciale rolstoelplaats, er is voor de in- en uitstap een (automatische) rolstoelplank beschikbaar, er hangen er speciale spiegels voor het contact met de buschauffeur en er is een extra stopknop aangebracht. Verder zijn er in de bussen goed leesbare informatieschermen en er is een speciaal geselecteerde omroepstem die zowel voor blinden als slechthorenden duidelijk is.