Alles wat je moet weten over de elektrische step

elektrische step

Je ziet het steeds vaker: mensen die een elektrische step gebruiken als vervoersmiddel. Toch is dit niet iets wat zonder meer mag. Wij vertellen je hier meer over waar je op moet letten bij het aanschaffen van een elektrische step en geven je tips over manieren om steps te huren of zelfs te leasen. Benieuwd? Lees dan gauw verder.

Over elektrische steps

Elektrische steps zijn in de afgelopen jaren enorm in populariteit gegroeid. Dat heeft vooral te maken met het feit dat het een groen alternatief is op vervoersmiddelen zoals brommers of scooters. Dus als je geen zin hebt om te fietsen, maar toch milieubewust op stap wilt, is de step een uitstekende optie. Het probleem is echter dat niet elke elektrische step zonder meer op de openbare weg mag rijden. Hier is namelijk een speciale goedkeuring van de Rijksoverheid voor nodig en die krijg je niet zomaar. Daar vertellen we je hieronder meer over.

Mag mijn step de openbare weg op?

Er zijn een aantal voorwaarden waar jij of je elektrische step aan moeten voldoen om op de openbare weg te mogen rijden. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

 • Je dient 16 jaar of ouder te zijn.
 • Je dient in het bezit te zijn van een regulier of bromfietsrijbewijs.
 • Je dient je aan de regels voor brom- of snorfietsen te houden.
 • Je dient op het fietspad te rijden.
 • Je dient voldoende verlichting te dragen.
 • Jouw elektrische step dient naar behoren verzekerd te zijn.
 • Je dient een helm te dragen indien de step harder dan 25 km/u gaat.
 • Jouw elektrische step dient een Nederlands of Europees typegoedkeuringsnummer- of merk te hebben.

Weet je na het lezen van dit overzicht nog steeds niet zeker of jouw step aan alle eisen voldoet? Dan kan je het beste even contact opnemen met de fabrikant. Zij kunnen deze vraag over het algemeen wel voor jou beantwoorden.

Wat zijn de gevolgen als ik toch de weg op ga?

Als je niet aan de geldende voorwaarden voldoet, maar toch besluit de openbare weg op te gaan met jouw elektrische step, loop je het risico een boete te krijgen. Bovendien kan de politie besluiten het voertuig in beslag te nemen. Dan ben je natuurlijk nog verder van huis. Deze consequenties gelden ook voor elektrische steps die de maximum snelheid overschrijden.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Er zijn talloze verschillende soorten elektrische steps te koop en je dient bij de aanschaf dan ook goed op te letten. Het is met name belangrijk om te kijken of de step wel geschikt is voor jouw gewicht. Er zijn namelijk steps voor kinderen en voor volwassenen. Wanneer je een step vindt met een relatief lage prijs, is er een grote kans dat deze niet geschikt is voor volwassenen. Wat kinderen betreft wordt er aangeraden deze pas vanaf een leeftijd van 8 jaar op de steps te laten rijden. Uiteraard mogen kinderen sowieso niet op de openbare weg rijden. Ze zijn namelijk niet in het bezit van het verplichte rijbewijs.

Steps huren of leasen

Aangezien elektrische steps aardig prijzig kunnen zijn, is het soms verstandig om andere opties te verkennen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen een step te leasen. Dit gaat in veel opzichten hetzelfde in zijn werk als bij auto’s. Je sluit een contract af bij een provider, betaalt een maandelijks bedrag voor de step en kunt hier vervolgens onbeperkt op rijden. Bovendien kan je al het onderhoud laten uitvoeren door een gespecialiseerde dealer, zodat je zeker weet dat jouw step altijd in uitstekende conditie is.

Een ander alternatief is het huren van een step. Dit is vooral handig als je van plan bent de step voor een enkele dag of voor korte ritjes te gebruiken. Zo kan je in sommige Europese steden al gebruikmaken van deze service. Iedereen die in de afgelopen jaren in Antwerpen is geweest, zal dit vast wel eens gezien hebben. In deze stad staan namelijk overal steps geparkeerd, die je met een speciale app kunt ontgrendelen en vervolgens voor onbepaalde tijd kunt gebruiken. Er wordt vervolgens een vast bedrag per kilometer afgeschreven via de gekozen betaalmethode. Zodra je de elektrische step niet meer nodig hebt, kan je deze gewoon achterlaten. De volgende persoon kan deze gewoon weer vinden met behulp van de app. Ideaal, toch?

Overzicht voor- en nadelen van een elektrische step

Om al het bovenstaande even kort samen te vatten, hebben we een overzicht gemaakt van de verschillende voor- en nadelen van elektrische steps.

De voordelen zijn:

 • Milieubewust.
 • Makkelijk op te bergen.
 • Beschikbaar in verschillende varianten. 
 • Sommige modellen zijn ook geschikt voor kinderen.
 • Gemakkelijk te huren of leasen.

De nadelen zijn:

 • Niet alle steps zijn geschikt voor de openbare weg.
 • Als de step harder dan 25 km/u gaat moet je een helm dragen.
 • Als de step wel op de openbare weg mag, moet je minimaal 16 jaar oud en in het bezit van een rijbewijs zijn.
 • Afhankelijk van de eisen die je stelt kan de prijs van de step aardig oplopen.

In het kort

Kortom, bij het aanschaffen, huren of leasen van een elektrische step komen een aantal belangrijke voorwaarden kijken. Het is verstandig van tevoren goed je huiswerk te doen, om te kijken of de specifieke step die jij op het oog hebt ook daadwerkelijk de weg op mag. Heb je een geschikt model gevonden? Dan ga je ongetwijfeld genieten van heerlijke ritjes door de omgeving!