Het bijzondere leven van Michael Schumacher

Michael Schumacher F1

Zondag 29 december 2013 is zo’n datum die veel Formule 1-liefhebbers zich nog goed zullen herinneren: de dag dat bekend werd dat Michael Schumacher ernstig hersenletsel op had gelopen tijdens een skiongeluk. Dit is dan ook hetgeen waar veel mensen aan zullen denken als ze de naam van deze held van de autosport horen. En dat is eigenlijk zonde. Daarom hebben wij in dit artikel een kort overzicht gemaakt van het bijzondere leven van Michael Schumacher, voorafgaand aan het ongeluk. Lees je mee?

Jongere jaren van Michael Schumacher

Michael Schumacher werd op 3 januari 1969 geboren in het Duitse Hürth-Hermülheim en won al op zijn 15e zijn eerste kartwedstrijd. Zijn uitzonderlijke talent gingen niet onopgemerkt en hij werd op jonge leeftijd uitgenodigd om lid te worden van het Mercedes-Benz-Junior Team. Ook hiermee behaalde hij verschillende overwinningen, wat hem uiteindelijk hielp zijn opmars te maken in de autosport

Zijn officiële debuut kwam in 1991, toen Schumacher slechts 22 jaar oud was. In dat jaar viel hij in als vervanger van coureur Bertrand Gachot, die de gevangenis in moest voor het gebruiken van pepperspray. Teambaas Eddie Jordan besloot Schumacher een kans te geven en liet hem een testrondje rijden op het circuit Silverstone. Hier maakte de Duitser zo´n goede indruk dat hij vervolgens meteen mee mocht rijden tijdens de Grote Prijs van België, waar hij zich als zevende kwalificeerde.

Gewonnen prijzen

In de jaren sinds zijn eerste debuut, heeft Michael Schumacher enorm veel prijzen gewonnen, waaronder maar liefst zeven wereldtitels. De eerste hiervan won hij in 1994 en droeg hij op aan Ayrton Senna, die eerder dat seizoen een dag na Roland Ratzenberger verongelukte in Imola. Sinds die eerste titel heeft Schumacher dit dus nog zes keer weten te herhalen. Dit is tot op de dag van vandaag een record.

Michael Schumacher

Naast het aantal wereldtitels, heeft Michael Schumacher ook nog talloze andere records op zijn naam staan, zoals:

  • Hij heeft het meeste aantal kampioenschappen achter elkaar gewonnen (5).
  • Hij heeft het meeste aantal races minstens één ronde aan kop gelegen (142).
  • Hij is het meeste aantal keren gestart vanaf de eerste startrij (115).
  • Hij is het langste aantal dagen regerend wereldkampioen van de Formule 1 geweest (1813).
  • Hij heeft het meeste aantal snelste ronden op zijn naam staan (77).
  • Hij heeft het meeste aantal podiumplaatsen behaald (155).

En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Michael Schumacher heeft namelijk nog veel meer records behaald, maar dit zijn er simpelweg teveel om hier te bespreken.

Privéleven

Ondanks zijn succesvolle sportcarrière, heeft Michael Schumacher genoeg tijd gevonden om een prachtig gezin te stichten. Hij trouwde in 1995 met de Duitse Corinna Betsch, een vaardige paardrijdster die ook menig prijzen achter haar naam mocht schrijven. Samen kregen ze twee kinderen, Gina-Maria (1997) en Mick (1999). Beide kinderen zijn in de voetsporen van hun ouders getreden: Gina-Maria houdt zich voornamelijk bezig met paardrijden, terwijl Mick het talent van zijn vader voor autosport lijkt te hebben overgenomen.

Het ongeluk en de gevolgen

Op 29 december 2013 veranderde het leven van Michael Schumacher en zijn gezin voor goed. Hij belandde tijdens het skiën in de Franse Alpen met zijn hoofd op een steen en liep daarbij ernstige schade aan zijn schedel op. Als gevolg heeft hij bijna zes maanden in een kunstmatige coma gehouden, om zijn hersenen de mogelijkheid te geven te herstellen van de klap. Op 16 juni 2014 werd bekend dat Schumacher uit zijn coma was ontwaakt en het ziekenhuis in Grenoble eindelijk kon verlaten. Hoewel dit een hoopvol bericht was, betekende het slechts het begin van een lange herstelperiode.

Op 9 september 2014 was de situatie van Schumacher zodanig verbeterd dat hij de kliniek waarin hij werd verzorgd in Oostenrijk mocht verlaten om vervolgens in zijn huis in Zwitserland verder te herstellen. Dit is ook meteen het moment geweest dat de familie heeft besloten geen verdere mededelingen te doen over de medische situatie van het idool. Sindsdien komen er eens in de zoveel tijd nog korte berichten naar buiten om de fans op de hoogte te houden met als meest noemenswaardige de bekendmaking van september 2016. Destijds maakte de advocaat van de familie namelijk bekend dat Schumacher niet kan lopen of staan. Verder werd er niets gezegd. In het laatste bericht van september 2019 werd vervolgens vermeld dat Schumacher naar Parijs werd vervoerd voor een stamceltransplantatie. Ook hier is echter geen verdere informatie over beschikbaar.

Onthoud de prestaties

Hoewel het ongeluk van Michael Schumacher vanzelfsprekend enorm veel teweeg heeft gebracht, vinden wij, en velen met ons, het belangrijk om ook aandacht te besteden aan de sportcarrière en herinneringen die wij hebben van dit bijzondere sportidool. Door te blijven praten over zijn buitengewone prestaties, eren en respecteren wij samen zijn doorzettingsvermogen en inzet. En dat is van enorm groot belang voor volgende generaties die ervan dromen ook ooit die wereldtitel te pakken!