Enkel treinstel in ochtendspits

Met ingang van maandag 9 november vervalt in de ochtendspits de tijdelijke inzet van het extra treinstel. De treinen Amersfoort vertrek 05.11 uur/06.41 uur en Ede-Wageningen vertrek 05.55 uur/07.25 uur rijden dan weer met een enkel treinstel.

Onderhoud en controles

Met het huidige aantal treinstellen op de Valleilijn is een extra treinstel in de spits een noodmaatregel die alleen gedurende een korte periode mogelijk is. Het heeft namelijk forse gevolgen voor het onderhoudsprogramma van de treinen en voor de planning van de verplichte controles.

Connexxion kan een extra treinstel daarom alleen in de drukste periode van het jaar inzetten, van het nieuwe schooljaar tot aan de herfstvakantie. Na de herfstvakantie gaan veel mbo-scholieren op stage en daalt normaal gesproken het aantal reizigers. Dit jaar blijkt dat niet het geval te zijn. Connexxion heeft daarom de periode verlengd tot enkele weken na de herfstvakantie. Maar vanwege het noodzakelijke onderhouds- en controleprogramma van de treinen, kan dit niet langer worden volgehouden.

Nieuwe treinstellen

Voor een permanente oplossing wil Connexxion drie nieuwe treinstellen aanschaffen. Het rijk betaalt een derde deel daarvan, maar de financiering van het resterende deel is nog niet rond.