20 Hoornbeeck studenten racen op de e-bike tegen de Valleilijn

Een bijzondere proef in de strijd tegen de overvolle treincoupe’s in de ochtendspits: twintig studenten van het Hoornbeeck College uit Amersfoort krijgen een e-bike in bruikleen. Tien tien weken lang testen zij of de e-bike voor deze groep reizigers een goed alternatief is. De pilot is een initiatief van vervoerder Connexxion in samenwerking met de provincie Gelderland en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Spitsdrukte

De Valleilijn hoort bij de succesvolste treindiensten in Nederland. Nu loopt de Valleilijn echter het risico slachtoffer te worden van zijn eigen succes. Er willen zoveel reizigers mee, dat ze in de spits vaak moeten staan.

Veel scholieren en studenten

Ongeveer de helft van de treinreizigers zijn scholieren en studenten, met het Hoornbeeck College als één van de hofleveranciers.  Vol enthousiasme werkt deze mbo-onderwijsinstelling mee aan de pilot: “Wij zijn blij dat Connexxion in samenwerking met de overheid een gezond alternatief biedt voor een volle trein. Een deel van onze studenten moet een flinke reis maken om op school te komen. Voor hen is een normale fiets geen optie; de populairder wordende e-bike maakt het voor hen toch mogelijk om op de fiets te komen. Daarnaast is het voor veel van onze studenten natuurlijk een leuke kostenbesparing.”

ebikes-hoornbeeck-2
Twintig studenten zijn testrijder en gaan kijken of de e-bike de concurrentie met de Valleilijn-trein aankan.

Aan studenten die vaak met de Valleilijn reizen is gevraagd of zij testrijder willen zijn. Voor de twintig beschikbare e-bikes waren de aanmeldingen snel binnen. Op 20 april kregen de studenten uit Hoevelaken, Barneveld, Lunteren en omgeving de e-bike uitgereikt door Sjak Arts (provincie Gelderland) en Coen Storm (Manager Rail bij Connexxion). Coen: “Wij stellen meer en meer de totale reis van deur tot deur centraal. Naast de traditionele bus- en treinabonnementen willen we ook andere vormen van mobiliteit bieden, zoals bijvoorbeeld de e-bike.”

Tien weken e-bike

Gedurende tien weken gaan deze studenten niet meer met de Valleilijn, maar kijken ze of de e-bike de concurrentie met de trein aan kan. Dagelijks wordt bijgehouden hoeveel deelnemers er de e-bike nemen, en regelmatig wordt ze gevraagd naar hun ervaringen.

ebikes-hoornbeeck-1
Coen Storm (Connexxion) en Sjak Arts (provincie Gelderland) reikten op 20 april de e-bikes uit aan studenten van het Hoornbeeck College.

Met de pilot wil Connexxion, de provincie Gelderland en het ministerie van Infrastructuur en Milieu inzicht krijgen in de motieven en weerstanden voor dit vervoersalternatief. Bij een succesvolle proef wordt gekeken hoe hieraan een vervolg wordt gegeven.

Beter Benutten Valleilijn

De e-bike pilot bij het Hoornbeeck College is onderdeel van het project Beter Benutten Valleilijn. Dit maakt deel uit van het landelijk Beter Benutten-programma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het programma staat voor het beter benutten van de bestaande infrastructuur: voor minder files, groei op het spoor en meer gebruik van vaarwegen. Hierdoor kan de economie groeien en verbetert het reiscomfort van de reiziger.

Rijk, regio en bedrijfsleven nemen samen in de drukste regio’s innovatieve maatregelen die de bereikbaarheid verbeteren. Kijk voor meer informatie op platform www.beterbenutten.nl.

Voor deze pilot is geleend en geleerd van een recent soortgelijk Beter Benutten project van Groningen Bereikbaar.