Scholieren spelen sociaal en veilig OV-spel

Eind januari is de pilot van het preventieprogramma ‘Sociaal en veilig OV’ afgerond. Dit programma bestaat uit een lesonderdeel voor middelbare scholieren en een training ‘Reis door het puberbrein’ voor buschauffeurs en treinpersoneel. Vijf Gelderse scholen deden mee aan de pilot. De provincie Gelderland bekijkt samen met de OV-bedrijven hoe het preventieprogramma  kan worden voortgezet.

In het Valleilijngebied deden praktijkonderwijs- en vmbo-klassen van het Lodenstein College in Hoevelaken en Het Streek in Ede, brugklassen van het Marnix College in Ede, en vier groepen van het ROC A12 mee aan de pilot. In het preventieprogramma volgen de leerlingen individueel een e-learningles en spelen daarna samen in de klas met twee getrainde OV-medewerkers een OV-spel. Buschauffeurs en treinpersoneel dat met jongeren in aanraking komt, volgt de training ‘Reis door het puberbrein’. Dat geeft hen meer inzicht in de leefwereld van jongeren en de ontwikkelingsfase waarin jongeren zich bevinden.

De insteek van het programma is positief. Het spreekt jongeren en OV-medewerkers aan op hun gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een sociaal en veilig openbaar vervoer. Het programma behandelt onder andere de omgangsvormen in het openbaar vervoer.

De reacties van zowel leerlingen en docenten zijn tot nog toe enthousiast. Ook de Connexxion-medewerkers die aan de pilot meededen, zijn te spreken over de aanpak. In februari volgt een evaluatierapport.

Omroep Gelderland maakte een kort videoverslag over het preventieprogramma.